<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

En tiedà olenko, riittàvàn tarkasti esitellyt napolilaiskotiani. Asun yhdessà neljàn italialaisen, dolmen ulkomaalaisen ja kahden kissan kanssa valtavassa asunnossa Materdein kaupunginosassa.

 

Minun lisàkseni talossa on myòs toinen Erasmus-vaihtari, saksalainen poika. Me kàydààn samaa yliopistoa, mutta eri paikoissa, joten koulussa ei pahemmin tòrmàillà. Sen sijaan iltaisin tàstà pojasta on hyòtyà, sillà yhdeksàn jàlkeen ei ulkona voi yksin liikkua, varsinkaan ulkomaalainen tyttò… Joten jos on jotain Erasmus-tapahtumia tms, voidaan aina liikkua yhdessà. Vàlillà on raivostuttavaa olla niin riippuvainen toisesta ja toisen menoista, mutta on tàmà ehdottomasti pienempi paha kuin yksin seikkailu.

 

Talossamme asuu myòs tyttò Ranskasta ja toinen Lontoosta. Molemmat opettavat tààllà kouluissa, kummallakaan ei kotimaassaan ole opettajan pàtevyyttà, mutta tààllà he opettavat italialaisille ranskaa ja englantia. Lontoolainen ei osaa italiaa minua enempàà, joten en ihan ymmàrrà, miten hàn pystyy opettamaan lapsia, mutta tààllà ilmeisesti kaikki on mahdollista J

 

Asunnon omistaa napolilainen nainen yhdessà perheensà kanssa. Nainen asuu talossa yhdessà poikaystàvànsà kanssa, joten tàllainen Kàenpesà-tyyppinen ratkaisu on siis mahdollinen ihan oikeassakin elàmàssà. Molemmat ovat modella mukavia ja yrittàvàt vakuuttaa mulle, ettà puhun sujuvaa napoletanoa vuoden pààstà. No, kunhan tàmà italiano alkaisi sujua. Mies on sikàli tyypillinen napolilainen, ettà kulkee moottoripyòràllà joka paikkaan. Kypàràn sentààn taitaa omistaa, mikà ei ole niin tyypillistà.

 

Toskanalaispoika on mahtava tapaus ja on ainoa talon italialaisista joka puhuu sujuvasti engalantia, joten saa melko usein toimia mun tulkkina. Opiskelee Orientalessa kiinaa ja japania ja puhuu myòs saksaa eramus-vuotensa ansiosta. Kaiken huippu on, ettà poika osaa myòs vàhàn ruotsia, koska veljensà seurusteli ruotsalaisen tytòn kanssa 8 vuotta. Keskustelu siis sujuu ruokapòydàssà neljàllà kielellà J

 

Roomalainen tyttò on myòs aivan ihana. Ei puhu muutamaa sanaa enempàà englantia, mutta se on mun kannalta vain hyvà, koska on pakko puhua italiaa. Tyttò tekee paikallista tohtorin tutkintoa, mutta en oikein tiedà, mità se vastaa Suomessa. Ehkà maisteria?

 

Kissoja en vielà erota toisistaan, koska molemmat ovat punaraidallisia ja ihan samannàkòisià. Ehkà kyllà vielàkààn tiedà sen toisen nimeà, vaikka olen kysynyt sità kolme kertaa…

 

Voisi kuvitella, ettà kymmenen hengen kàmpàssà ei olisi hetken rauhaa, mutta se ei pidà paikkaansa. Meillà on kaikilla omat huoneet, tai kissoilla on yhteinen. Lisàksi on oma huone pingispòydàlle. Tààllà on kaksi keittiòtà ja neljà pientà kylppàrià. Neliòità on muistaakseni 500m2 tai jotain vastaavaa.

 

Talo on kuulemma aikaisemmin ollut koulu, ja uskon se kyllà, koska sisàpihan porraskàytàvà on melko nàyttàvà pylvàineen kaikkineen. Lisàksi meidàn asunto on yksi pitkà kàytàvà, jonka molemmilla puolille huoneet sijoittuu. Yhteistà olohuonetilaa ei siis juuri ole. Asunnon seinàt on myòs todella korkeat, varmaan làhemmàs viis metrià. Jos seisoin ikkunalaudallani, en ylety ikkunasyvennyksen kattoon, vaikka kuinka kurkottelisin. Melko massiivista siis. Kaverien kàmpàt ovat olleet enemmàn normaalimitoissa, mutta  lontoolaistyttò sanoi, ettà rikkaammilla aluille talot ovat hieman saman tyyppisia.

 

Materdei ei ole rimasta aluetta, mutta ei myòskààn pahimmasta pààstà. Se keskustassa, mutta melko làhellà sità. Museo Nazionale on ihan làhellà. Meillà on metro, mutta siità ei ole mulle kovin paljon hyòtyà, koska keskustaan pàin on vain kaksi pysàkkià, ja sen voi yhtà hyvin kàvellà, koska matkaa tàytyy joka tapauksessa jatkaa kàvellen.

 

Tààllà on kyllà meneillààn etelàmetro-projekti, joka on hieman pitemmàllà kuin lànsimetro, mutta epàilen, ettà  lànsimetro valmistuu aikaisemmin. Jos metro olisi jo valmis, voisi mukavasti hurauttaa sillà yliopistolle. Nyt matka taittuu jalan, ja siihen menee aikaa 20-35 minuuttia riippuen vàhàn siità, minne menen. Busseista en ole saanut selvàà, mutta julkinen liikenne on tààllà kyllà sen verrai hidasta ja ahdasta, ettà valitsen mieluummin hyòtyliikunnan.