Jäähyväisille pitäisi säätää jokin rajoitus, ettei liian monta rakasta ihmistä joutuisi hyvästelemään liian nopealla tahdilla. Tässä ei ole tainnut päivääkään kulua ilman niitä viimeisiä halauksia jonkun kanssa. Tänään oli vuorossa mm. saksalaispoikakämppis tyttöineen.

Sunnuntai oli kyllä pahin. Ensin lähti roomalaiskämppis ja sitten vaihtaribestis, molemmat Napolin elämäni tärkeimpiä ihmisiä. Jos olen täällä jotain oppinut, niin elämään hetkessä ja nauttimaan elämästä tässä ja nyt. Täällä väliaikaisuus on paljon konkreettisemmin esillä, kun kaikki jo tullessaan tiesivät, ettei tämä vuosi kauan kestä. Silti täytyy sanoa, että hetkessäelämisfilosofia joutui koetukselle, kun söin vikaa kertaa lounasta ensin roomalaisen kanssa ja sitten illallispizzaa saksalaisen kanssa. Miten voi olla iloinen, kun tietää, että hetki vain ja kaikki on ohi...

Onnistuin mielestäni kuitenkin ihan hyvin pitämään synkistelyn taustalla. Kotona mua on ihan liian monta kertaa komennettu viime päivinä takaisin ruotuun. "Mummo, non essere così malinconica!"

Lohduttavalta tuntui myös lukea vaihtaribestikseni teksti punaisesta kirjastani, vapaasti suomennettuna jotenkin näin: "Mitä voin sanoa, kun kaikki on sanottu, eikä mitään ole sanottu? Mutta siksi näemmekin vielä Helsingissä, Hampurissa, Napolissa... Sillä vaihdon päättyminen ei tarkoita ystävyyden päättymistä, ja siitä olen varma!"

Ei kotiinpaluu tosiaan tarkoita  näiden täällä muodostuneiden siteiden katkaisemista, eikä mulla tosiaan ole mitään Suomeen paluuta vastaan, päinvastoin, olen odottanut sitä melkein puoli vuotta. Silti lähtö tarkoittaa pientä maailmanloppua. Voin palata tänne, mutten löydä kaikkia kavereita. Voin matkustaa kavereiden luo ja ne voi tulla mun luo, mutta sekään ei koskaan ole sama asia kuin täällä asuminen. Mutta toisaalta, tämän väliaikaisuuden olisi pitänyt olla tiedossa.

Onneksi koko elämä ei kuitenkaan ole vielä muuttunut pakkaamiseksi ja hyvästeiksi. Tänään oli yhteinen illallinen, mutta ei yhtään kyyneleitä, vaan paljon riemua siitä, että toskanalaispoika läpäisi vikan tentin kunnialla. Valmistuminen häämöttää kulman takana ja sitä on parempi juhlia jo vähän etukäteen :)