Vaikka tänään paistaa aurinko, eikä millään viitsisi ajatella pahaa Napolista, niin en voi täysin sivuuttaakaan kaikkia kaupungin ikäviä puolia, varsinkaan kun ne voi auringonpaisteessakin nähdä.  Saksalaisen tytön kanssa luettelimme huonoja asiota  Napolissa ja kärkeen nousivat turvattomuus, likaisuus ja liikenne. Kaikista noista kolmesta saisikin romaanin aikaan ja niiden kanssa täytyy täällä joka päivä selvitä.

Napolilla ei yleisesti ottaen mene kovin hyvin, ja kaupungilla näkee selvästi, että vaikka kaupunki on joskus ollut rikas, niin se ei ole sitä enää. Työttömyysluvut ovat korkealla ja tämä näkyy rikollisuuden ja kerjäläisten määrässä. Ihmisten turhautuneisuus ja tyytymättömyys nykyhetkeen ovat hyvä kasvualusta mafialle, varsinkin jos työ mafian palveluksessa on ainut tapa elättää itsensä ja perheensä.

Mafian läsnäolo näkyy ja ei näy. Ellei mafiasta tietäisi, ei sitä varmaan ulkopuolinen huomaisi. Kaduilla ei ole varoituskylttejä "Varo Camorraa - pimeällä liikkuminen kielletty", vaan nämä vaaralliset alueet pitää tietää. Kun tulin tänne ihmettelin jokapäiväisiä ilotulituksia, mutta fiksuna tyttönä päättelin, että kun täällä melkein joka päivä törmää hääpariin, niin ehkä hääjuhlissa illalla sitten pidetään ilotulituksia. Myöhemmin sain sitten tietää, että nämä ilotulitukset ovat mafian  tapa ilmoittaa, että huumeet ovat saapuneet satamaan. Tervetuloa todellisuuteen, pikkukaupungin tyttö!

Tällä hetkellä mafia näkyy erityisen hyvin uutisissa. Camorran klaanit sotivat tällä hetkellä (en tiedä, sotivatko aina) keskenään ja murhia on ollut ennätyksellinen määrä. Camorra ei varsinaisesti ole uhka ulkomaalaisille, mutta vahinkoja heillekin tapahtuu. Myös muut väkivaltaisuudet ovat tänä vuonna kasvaneet, mm. kun poliisiin saamattomuuteen turhautuneet ihmiset ovat päättäneet ottaa oikeuden omiin käsiinsä kohtalokkain seurauksin. Nyt hallitus on ilmeisesti päättänyt lähettää tänne lisää poliiseja rauhoittamaan tilannetta. Sotilaiden lähettämisestä on puhuttu paljon, mutta niistä en nyt tiedä. Täällä elämä on joka paikassa tällaista "ehkä, ehkä ei" -ihmettelyä.

Erityisesti meille ulkomaailaisille suurin uhka on kuitenkin pikkurikollisuus. Laukut ja arvotavarat lähtevät kadulla jatkamaan matkaa ihan väärään suuntaan ja yöllä ei yksin voi liikkua. Tämä kohu näitten isompien rikosten ympärillä ja poliisin tehokkampi läsnäolo tekevät Napolista oikeastaan hieman turvallisemman meille, tai näin ovat ainakin muutamat paikalliset kommentoineet. Kohun hälvettyä tilanne voi taas muuttua.